Catja
Karlberg

förlorade nästan livet när hon födde sitt andra barn. För fyraåriga dottern Ella, som sett fram emot att bli storasyster, vändes tillvaron upp och ner. Men när livet var som svårast, dök idén om Ellas hjältar upp.

Catja och hennes dotter Ella har alltid stått varandra nära och lyckan var stor när det var dags för lillasyster att göra entré.

Men ingenting blev som planerat. Förlossningen blev dramatisk, Catja höll på att förlora livet och skadorna hon fick var bestående. Idén om Ellas hjältar föddes när de såg ett tv-program om barn som hade det svårt. Ella var som uppslukad.

Jag trodde att vi kanske kunde läka genom att hjälpa andra, säger Catja.

Bli en hjälte

Har du en fråga och behöver komma i kontakt med rätt person?

Kontakta oss
 • Personlig hjälporganisation
 • Känns bra i hjärtat att ge
 • Hur hanteras gåvorna som kommer in?

Hon startade projektet som en ideell insamling till enstaka familjer hon fick kontakt med via internet. Idag är verksamheten en stiftelse. Allt är transparant, som givare ska du veta exakt vad pengarna används till. Det viktiga för Catja är att behålla det personligt och bygga upp en relation med familjen, lyssna till deras historia, svara på frågor och vara en stöttande part före, under och efter de fått sin önskan uppfylld. Det är det som skiljer Ellas hjältar från många andra hjälporganisationer.

– Det gäller också att ha fingertoppskänsla, även positiv energi stjäl energi som inte finns och kan vara tuff för familjer i kris. Det är viktigt att vara lyhörd och hitta rätt tillfälle även för roliga händelser, familjerna har uppskattat detta väldigt mycket, säger Catja.

De som får ta del av stödet kan vara familjer som drabbats av sjukdomar, mobbning eller andra trauman. Genom Ellas hjältar får de en önskan uppfylld, kanske en resa, ett idolmöte eller en aktivitet. Många barn med funktionshinder hamnar också fel i vårt system och får inte de hjälpmedel som de behöver för att leva ett så normalt liv som möjligt – även här rycker vi in. Att som företag bidra med pengar är ett enkelt sätt att göra något gott för någon annan.– Jag får ofta höra från våra givare att de känner sig som en del av en familj – Ellas hjältar. Att bidra till stiftelsen är inte bara bra för företagets varumärke, utan ger också en härlig gemenskap. Det känns bra i hjärtat att ge, säger Catja.

Vi samlar in pengar till specifika ärenden via bidrag, evenemang och liknade. Vi sätter upp ett tydligt mål på en summa som täcker den önskning ärendet handlar om. Denna information kan våra givare ta del av via våra sidor. Blir det pengar över när vi hjälpt ett barn går dessa oavsett summa vidare till kommande barn på Ellas hjältar. Denna information får alla föräldrar ta del av och godkänna innan vi lägger upp ett ärende på våra sidor.

Vår vision är att ge barnen en lättare vardag med de hjälpmedel de behöver, men även att ge barnen bra minnen som tar dem igenom tuffa tider.

Ellas hjältar hjälper drabbade barnfamiljer runt om i hela Sverige. Hos oss kan alla som på något sätt kämpar i sin vardag få hjälp och stöd. Vi uppfyller drömmar, idolträffar, aktiviteter, vi är samtalsstöd, vägleder in i rätt inriktningar, ger familjer den livskvalitet som dom är värda, för oss är de viktigt att våra barn och ungdomar känner att dom har en trygg förebild hos oss. Ingen ska behöva kämpa eller känna sig ensam. Vi lyssnar till allas behov och drömmar, tillsammans gör vi er dag oförglömlig. Vårt stöd tar ej slut, hos oss blir man en viktig familjemedlem. Vi hjälper även barn som lever tillsammans med ett syskon som drabbats. Dessa barn får ofta stå till sidan då det krävs mycket tid till att ta hand om det andra syskonet. Tillsammans är de hjältar och detta vill vi tacka dem för.Olika diagnoser, Psykisk ohälsa, Ensamhet, Våld, Funktionsverationer, Trauma, Mobbing, Tufft i skolan, Svår sjukdom, Listan kan bli lång.Har du gått igenom något och behöver hjälp eller förverkliga en dröm? Tveka ej.

Vår vision

Ellas hjältars mål:

 • Drömdagar med mera.

 • Upplevelser för barn som lever tillsammans med ett drabbat syskon.

 • Hjälpmedel och lek till funktionshindrade barn.

 • Kalas

 • Begravningar och gravstenar

Så här går det till

Hur fungerar det egentligen?

 • Före

  Vi för en dialog med familjen och bygger upp en relation.

  För oss är relationen, engagemanget och stödet lika viktigt som gåvan. Vi planerar tillsammans med föräldrarna för att göra överraskningen trygg och perfekt. Vi kommer oftast in i familjernas liv när dom är som skörast och deras energi/kraft är väldigt låg. Vi vill inte stjäla någon energi och hjälper därför familjerna att ta vara på den energi som dom besitter och även hur dom sen ska hantera ny kraft som dom får utav oss.En stor överraskning är självklart positivt, men i en svår livssituation kan även en fin gest ta på familjerna Tillsammans löser vi detta och tillsammans är vi starka. Föräldrarna skickar de underlag vi behöver för att kunna dela barnets story, bilder och egenvald text, även allt från läkarintyg, diagnospapper etc, detta för att vi ska kunna sprida viktig kunskap och även försäkra oss på att donationer används rätt. Hos oss får barnen en plattform för sin viktiga historia.
 • Under

  Vi delar barnets story med våra givare och de får vara delaktiga i processen att uppfylla barnets önskan.

  När vi delat barnens bilder och story så kan givarna bidra till de barn vi hjälper. Ellas hjältar låter löpande givarna veta hur det går under tiden som ärendet är aktivt. Här förmedlas mycket kärlek, stöd och kraft till barnen och deras familjemedlemmar. Våra givare blir delaktiga och kan följa insamlingen på nära håll. Företag har möjlighet att bidra med pengar, produkter eller tjänster som efterfrågas i ärendet. När insamlingen är igång har vi tät kontakt med familjen då det ofta uppstår nya frågor och funderingar angående om t.ex destinationen familjen ska till har kyl till viktiga mediciner. Familjerna får vårt samtalsstöd under hela insamlingens gång.
 • Efter

  När önskan är uppfylld fortsätter vi att ha kontakt med familjen om de önskar det.

  Många familjer blir väldigt ensamma i sin situation och vi ser ett stort behov utav samtalskontakt och detta ger vi alla våra barn och deras familjer, ingen ska behöva känna sig ensam, i många fall så träffar vi familjerna flera gånger och följer upp deras resa. När gåvan är överlämnad så slutar alltså inte vårt stöd, alla vi hjälper förblir en viktig del i vår Ellas hjältar familj. Idag har vi just denna uppskattade kontakt med många barnfamiljer och det är vi väldigt tacksamma för. Tack vare alla som stöttar vårt arbete så kan vi fortsätta jobba på detta otroligt viktiga sätt. En gåva läker inte alla sår men vi vet av erfarenheter att en gåva ger värdefulla minnen och vårt stöd ger ovärderlig energi/kraft.

Vill du stötta
Ellas hjältar?

Så glada vi blir över att du vill stötta våra barn. Alla bidrag är välkomna – tillsammans uppfyller de barns drömmar. Som privatperson kan du swisha engångssummor eller bli månadsgivare genom att gå in på “Stöd oss”.

Stöd oss

Få din dröm förverkligad av oss.

Vänligen fyll i formuläret för att komma i kontakt med Ellas Hjältar. Vi återkommer så snart vi kan med svar. Skicka med underlag som styrker er story, t.ex från läkare eller andra myndigheter.

Nämn även vad ert barn önskar er. Varför? Jo för att vi hanterar givarnas donationer och vill försäkra alla att gåvorna hamnar rätt.All info hanteras enbart utav de personer som tilldelats detta uppdrag utav Ellas hjältars styrelse. Allt material tas bort när ärendet är avslutat..